Oko 100 banaka u EU biće podvrgnuto "stres testu"

Bez autora
Jun 28 2010

Oko 100 finansijskih institucija u Evropskoj uniji biće u najskorije vreme podvrgnuto takozvanim "stres testovima", sa ciljem da se proveri stabilnost finansijskog sistema tog bloka. Prvobitan broj institucija na tržištu kreditnih usluga koje su bile predvidjene za proveru je učetvorostručen, s obzirom na to da su se lideri 27 članica EU ranije dogovorili da se testira samo 26 velikih transnacionalnih banaka. Neposrednom proverom sposobnosti finansijskih institucija da izdrže moguće stresove na tržištu bez neophodne dokapitalizacije baviće se Komitet EU za regulisanje bankarskog tržišta. Njegov zadatak je, izmedju ostalog, utvrđivanje visine rizika za bankarske aktive u slučaju smanjenja bruto domaćeg proizvoda tog bloka.

Oko 100 banaka u EU biće podvrgnuto "stres testu"Oko 100 finansijskih institucija u Evropskoj uniji biće u najskorije vreme podvrgnuto takozvanim "stres testovima", sa ciljem da se proveri stabilnost finansijskog sistema tog bloka, objavio ja danas londonski "Fajnenšel tajms".

Prvobitan broj institucija na tržištu kreditnih usluga koje su bile predvidjene za proveru je učetvorostručen, s obzirom na to da su se lideri 27 članica EU ranije dogovorili da se testira samo 26 velikih transnacionalnih banaka.

Neposrednom proverom sposobnosti finansijskih institucija da izdrže moguće stresove na tržištu bez neophodne dokapitalizacije baviće se Komitet EU za regulisanje bankarskog tržišta.

Njegov zadatak je, izmedju ostalog, utvrđivanje visine rizika za bankarske aktive u slučaju smanjenja bruto domaćeg proizvoda tog bloka, preneo je Prajm-Tas.

Utvrdjivanje tih rizika uz pomoć "stres testova" posebno je aktuelno u uslovima povećanja dužničkog tereta mnogih članica EU i negativnog uticaja tog činioca na stanje ekonomije evrozone i kurs zajedničke evropske valute. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik